A szükséges hozzávalók:
5 tojás,
8 teáskanál cukor,
1 csomag vaníliás cukor
12,5 dkg puha vaj vagy margarin,
1 csomag sütőpor,
50 dkg liszt,
4 evőkanál tejföl,
2 alma reszelve,
50 dkg túró,
1 evőkanál citromhéj,
1 evőkanál citromlé
|
|
Az elkészítés menete:
A vajat vagy a margarint kikeverjük 4 teáskanál cukorral.
Hozzákeverjük még 4 tojás sárgáját, 2 evőkanál tejfölt és végül a liszttel elkeverjük a sütőport és ezt is a tésztához keverjük.
A kuglófformát alaposan kivajazzuk, kilisztezzük és a tészta felét a kuglóf formába töltjük.
Ezután a túrót összetörjük, elkeverjük 2 evőkanál tejföllel, hozzákeverjük a reszelt almát, és a vaníliás cukrot.
Ezután 4 tojásfehérjét habbá verünk, és ezt is az előbb elkészített töltelékhez keverjük.
Hozzáadunk még 1 egész tojást, a citrom- héjat és levet, 4 evőkanál cukrot és 1 evőkanál lisztet; majd jó alaposan összedolgozzuk.
Az így elkészült tölteléket is a kuglófformába töltjük, a már benne lévő tészta tetejére, majd erre ráöntjük a maradék tésztát is.
Előmelegített sütőben, kis lángon (175 fok, légkeveréses sütőben 160 fok) kb. 30 - 40 percig sütjük.
Fogpiszkálóval ellenőrzzük, hogy a tészta belseje is megsült-e.
Ha kész, és már kihűlt óvatosan kiborítjuk a túrós - almás kuglófunkat a formából egy tányérra.
Kiborítani úgy a legegyszerűbb a kuglófot, ha a forma tetejére egy megfelelő méretű lapos tányért helyezzük lefordítva, és a tányért a kuglóf formára szorítva az egészet átfordítjuk. Ha jól előkészítettük a sütőformát, a kuglóf nem fog beleragadni, hanem szépen kijön.
Ezt követően meghintjük porcukorral vagy bevonjuk csokoládéval.
Az utóbbi esetben dekorcukorral is díszíthetjük; a máz megszilárdulásáig hűtőszekrénybe tesszük.
Jó étvágyat!
Eddig
1935 alkalommal tekintették meg ezt a receptet.
|