A szükséges hozzávalók:
45 dkg rétesliszt,
2 dkg élesztő,
5 dkg vaj,
2 tojás,
1 tojássárgája,
4 dkg porcukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1 dl tej,
pici só,
35 dkg eper,
15 dkg cukor,
1 citrom reszelt héja,
1 /
2 dl rum,
porcukor
|
|
Az elkészítés menete:
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
A liszthez öntjük és a tojásokat, csipet sóval és a vaníliás cukorral alaposan kidolgozzuk.
Langyos helyen 1 órát kelesztjük.
Ez alatt a töltelékhez az epret megmossuk, lecsöpögtetjük, a szemeket félbevágjuk, a cukorral, és acitrom héjjával addig főzzük, amíg mártás sűrűségű nem lesz.
Ezután áttörjük, kihűtjük, s beleöntjük a rumot.
A tésztát fél cm vastagra nyújtjuk, megkenjük az epermártással, feltekerjük, vajjal kikent kuglófformába tesszük.
Villával megszurkáljuk, és még egy órát kelesztjük.
Végül tojássárgájával megkenjük a tetejét.
Hideg sütőbe tesszük, és alágyújunk. 1 óra alatt megsül.
Fogpiszkálóval ellenőrzzük, hogy a tészta belseje is megsült-e.
Ha kész, és már kihűlt óvatosan kiborítjuk az epres kuglófunkat a formából egy tányérra.
Kiborítani úgy a legegyszerűbb a kuglófot, ha a forma tetejére egy megfelelő méretű lapos tányért helyezzük lefordítva, és a tányért a kuglóf formára szorítva az egészet átfordítjuk. Ha jól előkészítettük a sütőformát, a kuglóf nem fog beleragadni, hanem szépen kijön.
Ezt követően meghintjük porcukorral vagy bevonjuk csokoládéval.
Az utóbbi esetben dekorcukorral is díszíthetjük; a máz megszilárdulásáig hűtőszekrénybe tesszük.
Jó étvágyat!
Eddig
2074 alkalommal tekintették meg ezt a receptet.
|