A szükséges hozzávalók:
25 dkg lágy vaj vagy margarin,
30 dkg cukor,
1 tasak vaníliás cukor,
1 csipetnyi só,
4 tojás,
25 dkg liszt,
1 tasak sütőpor,
1 dl tej,
35 dkg eper,
1 citrom reszelt héja,
1 /
2 dl rum
|
|
Az elkészítés menete:
A vajat konyhai robotgéppel elkezdjük keverni, majd lépésről lépésre hozzáadunk 15 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és habosra keverjük.
A tojásokat egyesével félpercenként hozzákeverjük a robotgép legmagasabb fokozatát használva.
A lisztet, és a sütőport összekeverjük és a tejjel váltakozva közepes fokozaton belekeverjük a tésztába majd félretesszük.
Megmossuk az epret, lecsöpögtetjük, a szemeket félbevágjuk, a maradék 15 dkg cukorral, és a citrom héjával addig főzzük, amíg mártás sűrűségű nem lesz.
Ezután áttörjük, kihűtjük, s beleöntjük a rumot, majd óvatosan a már elkészült tésztába keverjük.
Vajazzunk ki jó alaposan egy kuglófformát, majd öntsük bele a tésztát.
Előmelegített sütőben, kis lángon (175 fok, légkeveréses sütőben 160 fok) kb. 60 percig sütjük.
Fogpiszkálóval ellenőrzzük, hogy a tészta belseje is megsült-e.
Ha kész, és már kihűlt óvatosan kiborítjuk az epres kuglófunkat a formából egy tányérra.
Kiborítani úgy a legegyszerűbb a kuglófot, ha a forma tetejére egy megfelelő méretű lapos tányért helyezzük lefordítva, és a tányért a kuglóf formára szorítva az egészet átfordítjuk. Ha jól előkészítettük a sütőformát, a kuglóf nem fog beleragadni, hanem szépen kijön.
Ezt követően meghintjük porcukorral vagy bevonjuk csokoládéval.
Az utóbbi esetben dekorcukorral is díszíthetjük; a máz megszilárdulásáig hűtőszekrénybe tesszük.
Jó étvágyat!
Eddig
3158 alkalommal tekintették meg ezt a receptet.
|