A szükséges hozzávalók:
5 tojás,
1 csipet só,
13 dkg porcukor,
25 dkg puha vaj vagy margarin,
10 dkg kristálycukor,
2 ek étkezési keményítő,
1 cs vaníliás cukor,
1 narancs reszelt héja,
1 narancs kifacsart leve,
10 dkg szeletelt mandula,
23 dkg finomliszt,
1 cs sütőpor,
1 tábla fehér csokoládé (10 dkg),
35 dkg ribizli (fagyasztott is lehet).
|
|
Az elkészítés menete:
A mandulát szárazon felhevített serpenyőben aranysárgára pirítjuk.
A tojások fehérjét egy csipet sóval felverjük, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot és kemény habbá verjük.
A vajat habosra keverjük a kristálycukorral, a keményítővel, a vaníliás cukorral és a narancs héjával.
Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját és a narancslét. Kb. 3-4 percig keverjük. Beleforgatjuk a tojásfehérje kb. 1/3-át.
Egy edényben összekeverjük a lisztet és a sütőport. Belekeverjük a pirított mandulát és az apróra tördelt fehér csokoládét. Apránként a felvert vajhoz adagoljuk. Ha nagyon sűrű lenne, egy kevés tejjel vagy langyos vízzel hígíthatjuk.
Óvatosan belekeverjük a maradék tojásfehérjét.
Végül laza mozdulatokkal hozzákeverjük a ribizliszemeket (fagyosan is lehet).
Alaposan kivajazzuk a formát, majd meghintjük zsemlemorzsával és a tésztát és a formába öntjük.
Előmelegített sütőben, kis lángon (175 fok, légkeveréses sütőben 160 fok) kb. 50 - 60 percig sütjük.
Fogpiszkálóval ellenőrzzük, hogy a tészta belseje is megsült-e.
Ha kész, és már kihűlt óvatosan kiborítjuk a Fehércsokis - ribizlis kuglófunkat a formából egy tányérra.
Kiborítani úgy a legegyszerűbb a kuglófot, ha a forma tetejére egy megfelelő méretű lapos tányért helyezzük lefordítva, és a tányért a kuglóf formára szorítva az egészet átfordítjuk. Ha jól előkészítettük a sütőformát, a kuglóf nem fog beleragadni, hanem szépen kijön.
Ezt követően megszórjuk porcukorral; vagy esetleg bevonjuk csokoládéval.
Az utóbbi esetben dekorcukorral is díszíthetjük; a máz megszilárdulásáig hűtőszekrénybe tesszük.
Jó étvágyat!
Eddig
1018 alkalommal tekintették meg ezt a receptet.
|