A szükséges hozzávalók:
30 dkg puha vaj vagy Rama sütőmargarin,
30 dkg túró,
3 evőkanál mascarpone,
1 kávéskanál só,
15 dkg cukor,
30 dkg liszt,
3 közepes tojás,
1 tasak sütőpor,
1 közepes citrom reszelt héja,
0,5 dl rum,
2 evőkanál kakaópor,
1 teáskanál őrölt fahéj.
|
|
Az elkészítés menete:
A vajat vagy a sütőmargarint és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét, a tojásokat, a túrót, a citromhéjat, és a sót.
A lisztet összekeverjük a sütőporral majd azt is a tésztához adjuk.
Hozzáöntjük a tésztához a rumot és azt is eldolgozzuk.
Alaposan kivajazunk, majd kilisztezünk egy kuglófformát és a tészta felét a formába öntjük.
A maradékhoz hozzákeverjük a kakaóport és a fahéjat, és ezt is a kuglófformába öntjük, a már benne lévő tetejére majd elnyomkodjuk.
Vigyázat! A tészta ragad ugyan, de nedves kanállal könnyedén eligazítható!
Előmelegített sütőben, kis lángon (175 fok, légkeveréses sütőben 160 fok) kb. 50 - 60 percig sütjük.
Fogpiszkálóval ellenőrzzük, hogy a tészta belseje is megsült-e.
Ha kész, és már kihűlt óvatosan kiborítjuk a Kakaós-túrós kuglófunkat a formából egy tányérra.
Kiborítani úgy a legegyszerűbb a kuglófot, ha a forma tetejére egy megfelelő méretű lapos tányért helyezzük lefordítva, és a tányért a kuglóf formára szorítva az egészet átfordítjuk. Ha jól előkészítettük a sütőformát, a kuglóf nem fog beleragadni, hanem szépen kijön.
Ezt követően megszórjuk porcukorral; vagy esetleg bevonjuk csokoládéval.
Az utóbbi esetben dekorcukorral is díszíthetjük; a máz megszilárdulásáig hűtőszekrénybe tesszük.
Jó étvágyat!
Eddig
830 alkalommal tekintették meg ezt a receptet.
|